Verlaten maar daarom niet minder mooi

11-09-2017

Wat is permanent in onze wereld? Verandering. Toch zijn er bepaalde gebouwen en monumenten die ons doen denken aan de geschiedenis van weleer. Ben jij een echte ontdekkingsreiziger? Dan zijn deze verlaten plekjes een bezoekje waard. We geven je graag een selectie. Explore away! PS Zo zie je maar dat een verlaten huis er ook prachtig kan uitzien.

Michigan Central Station – Detroit

Dit station werd in 1913 gebouwd in Detroit om het openbaar vervoer te promoten. Maar helaas, verschillende fouten en een slechte opvolging van de bouw zorgden voor verval. Het gebouw werd dan ook gesloten in 1988. Hoewel het lot van dit station nog bepaald moet worden, heb je het misschien al eens zien passeren in enkele films. Heb jij het gespot in 8 Mile van Eminem?

Dit station werd in 1913 gebouwd in Detroit om het openbaar vervoer te promoten. Maar helaas, verschillende fouten en een slechte opvolging van de bouw zorgden voor verval.
Foto: Chris Luckhardt

New Bedford Orpheum – Massachusetts

Het New Bedford Orpheum is een oud theater dat van 1912 tot 1959 the place to be was om naar diverse shows te kijken. Erna werd het ook nog gebruikt als opslagplaats voor tabak en zelfs als supermarkt. Momenteel probeert the Orph Inc. geld in te zamelen om het theater te herstellen.

Het New Bedford Orpheum is een oud theater dat van 1912 tot 1959 the place to be was om naar diverse shows te kijken.
Foto: Frank Grace

Underwater City – Shicheng

Deze prachtige onderwaterstad is al 1341 jaar oud. Shicheng is gelegen in het oosten van China. De volledige stad zonk in 1959 toen het Xin’an River Hydropower waterstation gebouwd werd. Het water beschermt de stad tegen wind en erosie waardoor het nog steeds in goede staat is!

Deze prachtige onderwaterstad is al 1341 jaar oud. Shicheng is gelegen in het oosten van China.
Foto: China Org

Metrostation – New York

Dit prachtige metrostation verschuilt zich onder het stadhuis van New York City. Door zijn locatie werd er veel aandacht besteed aan het design, maar nabijgelegen stations boycotten het verkeer. Bovendien zorgden de rondingen ervoor dat het station minder veilig was om te gebruiken bij nieuwere treinen. Het werd dan ook gesloten in 1945. Momenteel blijft het volledig afgesloten en kan je het alleen bezoeken op exclusieve tours.

Door zijn locatie werd er veel aandacht besteed aan het design, maar nabijgelegen stations boycotten het verkeer.
Foto: J.P. Palescandolo & Eric Kazmirek

Militair ziekenhuis - Beelitz

Jawel, dit is een militair ziekenhuis in Duitsland. Dit gebouw werd gebouwd aan het begin van de 19e eeuw. Het was de plaats waar Adolf Hitler recupereerde van een beenwonde die hij verkreeg tijdens de Battle of Somme in 1916. Sommige delen van het ziekenhuis bleven lange tijd in gebruik, maar de meeste zijn reeds verlaten sinds 1995. PS Je vindt er zelfs operatiekamers terug.

Sommige delen van het ziekenhuis bleven lange tijd in gebruik, maar de meeste zijn reeds verlaten sinds 1995.
Foto: Michiels Bilder

Chambre du Commerce - Antwerpen

En ook in eigen land kan je gaan verkennen. Het Chambre du Commerce in Antwerpen werd gebouwd in 1872 als reconstructie van een oud handelspand uit 1531. Sinds 2003 wordt het niet meer gebruikt aangezien het niet voldoet aan de veiligheidsmaatregelen. Wil je dit gebouw nog in verlaten staat zien? Ga dan snel, want een investeerder wil het omvormen tot winkels, cafés, en zelfs een hotel. De renovatiewerken van de buitenkant zijn al gestart!

Het Chambre du Commerce in Antwerpen werd gebouwd in 1872 als reconstructie van een oud handelspand uit 1531.
Foto: Dan Marbaix

Nara Dreamland – Japan

In Japan kan je zelfs een verlaten pretpark bezoeken. Het Nara Dreamland park, geïnspireerd op Disneyland, werd in 1961 geopend. Helaas werd de stekker eruit getrokken in 2006. Vandaag de dag is het een zeer populaire plek voor urban explorers. Maar pas wel op, want bewakingsagenten patrouilleren er regelmatig en ze zijn deinzen er niet voor terug om boetes uit te delen ;-)

 
In Japan kan je zelfs een verlaten pretpark bezoeken. Het Nara Dreamland park, geïnspireerd op Disneyland, werd in 1961 geopend.
Foto: Suspicious Minds
En heb jij kippenvel gekregen bij het zien van deze foto’s?