5 redenen voor een vijver in je tuin

22-03-2018

Ben jij zo iemand die bij het kleinste straaltje water al naar de wc moet lopen? Dan is dit artikel niet echt voor jou. Voor alle andere lezers: gedaan met excuses maken! Elke tuin zou een vijver moeten hebben. En wel om deze redenen.

 

Vijvers voor elke tuin

En dan bedoelen we ook echt élke tuin. Nee, het geeft niet dat je tuin echt piepklein is. Een vijver kan je aanleggen in alle vormen en maten. Heb je weinig plaats? Kies dan voor een minivijver in een oude teil, waterdichte ton of vijverschaal. Heb je een grote tuin? Kies dan voor een strakke, moderne waterpartij, of laat de natuur zijn gang gaan in een ecologische natuurvijver. Echt, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan zelfs… een zwemvijver laten aanleggen!

Een vijver kan je aanleggen in alle vormen en maten.

In een vijver kan je zwemmen

Wil je stiekem al jaren een zwembad in je tuin, maar zie je op tegen het onderhoud? Laat dan een zwemvijver aanleggen. Die biedt niet alleen verkoeling in de zomer, maar is ook heel onderhoudsvriendelijk. Hoezo onderhoudsvriendelijk? Ja, want een zwemvijver beschikt over een natuurlijk filtersysteem waardoor het onnodig is het water te behandelen met chloor. Zo heb jij niet alleen meer tijd om te genieten van je vijver, maar kan je er zelfs visjes in zetten. Als je het niet erg vindt dat er af en toe een vis aan je tenen komt knabbelen tenminste…

Wil je stiekem al jaren een zwembad in je tuin, maar zie je op tegen het onderhoud?

Een vijver brengt leven in je tuin

Dat brengt ons naadloos bij ons volgende argument: wie een vijver laat aanleggen in zijn tuin, zal zien dat die vijver leven aantrekt. Watervogels, salamanders, kikkers en insecten als libellen, bootsmannetjes, schaatsenrijders, waterjuffers, torren… Noem maar op! Toegegeven, eens muggen je vijver beginnen te gebruiken als kraamkliniek, zal je moeten investeren in goede horren voor je ramen en deuren. Maar vergeet niet dat die muggen ook lekkere hapjes zijn voor de vogels in je tuin. En bij het overvliegen, zien zij op hun beurt misschien wel die spin die via je slaapkamerraam naar binnen wilde glippen. Zie je wel dat die vervelende muggen nog voor iets goed zijn? ;-)

Dat brengt ons naadloos bij ons volgende argument: wie een vijver laat aanleggen in zijn tuin, zal zien dat die vijver leven aantrekt.

Een vijver doet je buitenkomen

Water in de tuin trekt niet alleen dieren aan, maar ook mensen. Nee, de buurman zal niet ineens over de heg kruipen om te komen kijken naar je mooie waterpartij, maar water heeft gewoon een zekere aantrekkingskracht. Het brengt je tot rust en zorgt voor ontspanning. Je kan uren staan turen naar de vissen en schaatsertjes, of op de oever in een luie stoel een boek lezen. En wie gekozen heeft voor een grotere vijver zal af en toe wat onkruid moeten wieden of algen uit het water moeten vissen. Zo krijg je naast een flinke portie gezonde buitenlucht ook nog wat extra beweging. Ideaal!

Water in de tuin trekt niet alleen dieren aan, maar ook mensen.

Een mooie vijver is een lust voor het oog

Welke waterpartij je ook kiest, vijvers geven altijd net dat tikje meer aan je tuin. Ze brengen diepte en sfeer in de saaiste tuinen en zorgen ervoor dat er elk seizoen wat te zien valt. Je kan natuurlijk kiezen voor een strakke, moderne vijver, maar vooral natuurvijvers zijn interessant voor wie er echt een mooi geheel van wil maken. Je kan bij het aanleggen van je natuurvijver namelijk kiezen voor allerlei kleurrijke oever-, zuurstof- en moerasplanten. Vind je het niet erg om af en toe bladeren uit je vijver te scheppen? Dan kan een treurwilg of een mooi bloeiende boom in de buurt van je vijver voor prachtige, schilderachtige taferelen zorgen.

Welke waterpartij je ook kiest, vijvers geven altijd net dat tikje meer aan je tuin.
Wie een vijver wil laten aanleggen en die bovendien mooi wil aankleden met bloemen en planten, kan best wat tips gebruiken. Daarvoor kan je terecht bij Bostra, de ervaren specialist in tuin- en vijveraanleg. Zij geven jou vakkundig advies over de mogelijkheden voor je tuin en leggen jouw vijver of zwemvijver aan alsof het de hunne was. Zo ben je er zeker van dat je in geen tijd kan genieten van je eigen vijver!