Zelf je vloer isoleren? Yes, we can!

12-09-2017
Steeds vaker kiezen bouwers en verbouwers ervoor om zelf vloerisolatie aan te brengen. Waarom? Om te besparen natuurlijk! Het plaatsen ervan is dan ook niet zo moeilijk, dus als je een handige harry bent, is het zeker iets om zelf onder handen te nemen. Om ervoor te zorgen dat de vloer lekker warm is, en dat je energie én centjes kunt besparen, is vloerisolatie een echte must. Wil je zelf je vloer isoleren? Deze tips komen zeker van pas!

Handen uit de mouwen, of toch niet?

Zorg dat je niet onvoorbereid aan de slag gaat. Controleer eerst de staat van je vloer en beslis welk materiaal je gaat gebruiken. Want vloerisolatie plaats je niet noodzakelijk boven de huidige vloer. Zo kan je ook onder de vloerplaat isoleren. Jouw geschikte methode? Die hangt af van de huidige situatie. En daar komt een specialist wel van pas, want zij weten perfect welke methode het best geschikt is voor jou. En geen nood, daarna mag jij nog steeds zelf isoleren!

Zorg dat je niet onvoorbereid aan de slag gaat. Controleer eerst de staat van je vloer en beslis welk materiaal je gaat gebruiken.

Wat heb je nodig?

Zonder de Batmobiel is Batman niets, dus zorg ervoor dat je op voorhand goed berekent hoeveel materiaal en vooral welke benodigdheden je nodig hebt. Allereerst moet je dus het isolatiemateriaal uitkiezen en je laten informeren over wat je juist nodig hebt. Daarna volgt de berekening over de hoeveelheid. Don’t worry, dit is erg gemakkelijk. Hoeveel m² is je vloer? Juist, zoveel isolatiemateriaal heb je nodig! Ga je voor twee lagen? Dan doe je het gewoon maal twee. Onze tip? Bestel iets meer dan je eigenlijk nodig hebt. Zo heb je altijd wat reserve als er iets fout zou gaan. Verder mogen een breekmes, zaag, plamuurmes, rolmeter, en een potlood niet aan je checklist ontbreken.

Zonder de Batmobiel is Batman niets, dus zorg ervoor dat je op voorhand goed berekent hoeveel materiaal en vooral welke benodigdheden je nodig hebt.

Eerst beschermen tegen vocht!

Oké, al je materiaal is uitgekozen, en een expert in vloerisolatie heeft je aangeraden dat je eerst de bodem moet afdekken met een PE-folie, of niet? Geen probleem, dan weet je het nu! ;-) Door deze folie kan er geen vocht tussen de naden van de vloerisolatie ontstaan. Zorg er zeker voor dat de folie en de isolatieplaten elkaar overlappen en dat ze goed op elkaar aansluiten. Zijn er toch nog openingen? Dan spuit je deze gewoon op met PU-schuim. Opstijgend vocht? No way!

Zorg er zeker voor dat de folie en de isolatieplaten elkaar overlappen en dat ze goed op elkaar aansluiten.

Get to work!

Afhankelijk van het materiaal dat je aankoopt, zal je anders te werk moeten gaan bij de plaatsing van de vloerisolatie. Vraag hiervoor zeker raad aan de expert waar je jouw gereedschap aankoopt. Toch moet je er altijd voor zorgen dat je ondergrond proper en vlak is. Daarnaast check je best de leidingen op luchtlekken voordat je start met isoleren. En ja, de pijpen van de centrale verwarming moeten ook geïsoleerd worden, warmwaterleidingen daarentegen niet. En de belangrijkste tip? Gebruik bescherming. Handschoenen en een stofkapje zijn bij vloerisolatie geen overbodige luxe. Better safe than sorry!

Afhankelijk van het materiaal dat je aankoopt, zal je anders te werk moeten gaan bij de plaatsing van de vloerisolatie.
Overtuigd dat je zelf vloerisolatie gaat plaatsen? Yes, we can! Voor wat meer advies, tips & tricks, en het geschikte materiaal kan je trouwens terecht bij GCV Isolatie-online. Want hey, de vloer isoleren doe je maar één keer, right?