
Wat je nog niet wist over je vloer
21-03-2018Ga je bouwen of renoveren? Dan zijn er 1001 dingen waarover je moet nadenken. Hoe wil ik mijn dak isoleren? Welke keuken of badkamer zal ik kiezen? Hoe ga ik mijn woning verwarmen? Maar ook: wat doe ik met de vloer? Hoe zat dat weer met chape? Moet ik mijn vloeren isoleren? En voor welke afwerking kies ik? Laarzen aan en helm op, tijd om je te verdiepen in de wondere wereld van de vloerwerken.
De opbouw van een vloer
We beginnen bij het begin: een vloer is opgebouwd uit verschillende lagen. Wist je dat de eerste laag van je vloer, de draagvloer, al gelegd wordt bij het bouwen van de ruwbouw? De meeste draagvloeren zijn van gewapend beton en bieden dus een stevige basis voor de hele constructie. Daarop wordt een laag isolatiemateriaal geplaatst, al of niet gevolgd door vloerverwarming. Die laag wordt dan afgedekt met een dekvloer in chape. Pas daarna kan er gedacht worden aan de afwerking. Hèhè, en te bedenken dat je alleen die bovenste laag te zien krijgt eens je in je huis woont!

Het belang van vloerisolatie
Vloerisolatie is een noodzaak. De energienormen worden steeds strenger en het kan geen kwaad om eens na te denken over je ecologische voetafdruk. Je denkt nu misschien meteen aan vloerisolatieplaten, maar heb je al gehoord van PUR of polyurethaan? PUR-isolatie wordt meestal rechtstreeks op de draagvloer gespoten. Dat gaat niet alleen supersnel, maar zorgt ook voor een naadloze afsluiting. Extra voordeel: een laag PUR werkt alle leidingen mooi weg zodat er gemakkelijk vloerverwarming op kan worden gelegd. O ja, PUR heeft een snelle droogtijd, zodat je uiteindelijk sneller kan overgaan tot de afwerking. En hoe sneller jij in je huisje kan, hoe beter, toch?
Chape: de ondergrond voor jouw vloerafwerking
Zodra de vloer geïsoleerd is, kan je overgaan tot het plaatsen van de dekvloer of chape. Dat is een mengeling van zand en cement. Wist je dat er drie soorten chape bestaan? Hechtende chape hecht zich rechtstreeks aan de betonnen draagvloer, terwijl er bij niet-hechtende chape een extra laag wordt voorzien tussen de chape en de draagvloer. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld een folie, een isolatiemat of thermische isolatie. Ten slotte is er ook nog zwevende chape. Dat is een niet-hechtende chape waarbij er geen direct contact is tussen chape, draagvloer, muren, plinten en dorpels. Chape gelegd? Dan kan het droogproces beginnen.

Moet dat lang drogen, chape?
Niet ongeduldig zijn. Quality takes time. De droogtijd is onder andere afhankelijk van de dikte van de chapelaag. Als regel geldt dat het goedje 1 week moet drogen per cm chape, maar afhankelijk van de afwerking kan het ook langer duren. Tegels kan je bijvoorbeeld heel snel plaatsen, terwijl je bij parket dan weer moet wachten tot de chape helemaal droog is. Tja, geduld is een schone zaak. Kan je toch niet wachten? Dan is sneldrogende chape ook een optie. Eens de chape goed gedroogd is, kan je overgaan tot de definitieve afwerking. Eindelijk!
Geef je mening