Vocht in de kelder: wat nu?

04-09-2017

Heb jij een kelder in huis? Helaas wordt een kelder vaak bekeken als een nutteloze ruimte. Toch kan je er meer mee doen dan je verwacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen game ruimte? Bovendien is de kelder de perfecte plaats om je spullen op te bergen. En je kan er natuurlijk ook je verwarmingsketel laten installeren. Maar er is één groot nadeel aan deze ruimte, want je krijgt er vaak te maken met vochtproblemen. Wat nu?

 

Condens

Een van de meest voorkomende problemen in de kelder is condens. Hoezo? Wel, de kelder is vaak de slechtst geventileerde plaats van het hele huis. Door een gebrek aan ramen en deuren is er in deze ruimte een tekort aan frisse lucht waardoor condens zich gaat ophopen. Hierdoor worden de muren vochtig en zijn de ramen vaak beslagen. Daarnaast is de luchtvochtigheidsgraad hoger in de kelder wat de gevoeligheid voor condensatieproblemen verhoogt. Oplossing? Hou de temperatuur in de kelder constant en ventileer regelmatig!

Een van de meest voorkomende problemen in de kelder is condens.

Water!

Geen last van condens? Dan kan er water binnengelopen zijn. Heeft het zwaar geonweerd en is de hemel naar beneden gevallen? Vaak kan het overtollige regenwater niet weg en zoekt het een uitweg. Zo kan het dan in de kelder terecht komen. Zwaartekracht is dus niet altijd positief! ;-) Wat kan je doen? Zorg er gewoon voor dat je kelder voldoende waterafstotend is. Of pomp het overtollige water weg. Doe je dit niet? Je kelder zal steeds vochtiger worden met beschadigingen tot gevolg…

Vaak kan het overtollige regenwater niet weg en zoekt het een uitweg.

Grondvocht

The final straw: het water kan ook via de grond naar boven komen. Aangezien een kelder zich onder het grondwaterniveau bevindt, kan het grondvocht via het plafond, de vloer, en zelfs de muren naar binnen dringen. Hoewel het meestal gaat over kleine hoeveelheden water zal de hoeveelheid vocht blijven stijgen. En vergeet niet: vele druppels vormen samen de oceaan.

Aangezien een kelder zich onder het grondwaterniveau bevindt, kan het grondvocht via het plafond, de vloer, en zelfs de muren naar binnen dringen.

Point of impact

Kan het vocht op één of andere manier in je kelder? No good. De muren, de vloer, en het plafond zullen zwakker worden. En hierdoor zullen ook de andere materialen in je kelder verzwakken. Conclusie: de structuur van de woning komt in de problemen. Berg jij je spullen op in de kelder? Zet deze dan tijdelijk op een andere plaats zodat ze geen schade lijden. Naast vochtschade kan er ook schimmelvorming optreden. Dit is een risico voor je gezondheid dus better safe than sorry! Vocht pak je beter meteen aan, wacht er niet te lang mee.

Naast vochtschade kan er ook schimmelvorming optreden. Dit is een risico voor je gezondheid dus better safe than sorry!
Foto: HouseLogic

Wat nu?

Zoals je wel doorhebt, is vocht dus een ernstig probleem. Maar geen nood, er zijn verschillende oplossingen om je kelder waterdicht te maken. Zo beperk je de schade en zorg je ervoor dat je vochtproblemen in de toekomst kan vermijden. Heb je regelmatig last van grondvocht? Dan kan je ervoor opteren om een systeem te laten plaatsen dat het grondvocht reeds wegpompt voordat het in de kelder kan komen. Komt er te veel regenwater binnen? Een pomp is dé oplossing!

Heb je regelmatig last van grondvocht? Dan kan je ervoor opteren om een systeem te laten plaatsen dat het grondvocht reeds wegpompt voordat het in de kelder kan komen.
Foto: APC Pompen
Welke oplossing het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van de situatie. Als je last hebt van binnenkomend regenwater of grondwater, kan je bij APC Pompen in Nijlen terecht voor de beste oplossing. Vochtproblemen? Niet lang meer!