Klamboes zijn toch wel een van de fijnere uitvindingen die er de afgelopen jaren is gemaakt. Het is namelijk zo lekker om te weten dat je veilig in je bedje ligt, en geen insecten bij je in de buurt kunnen komen. Tevens is het naast ontzettend lekker, ook een stuk veiliger, vooral als je in de zuidelijke landen op vakantie gaan. Muggen daar brengen vaak ziektes met zich mee die je liever niet oploopt. Daar is een klamboe niet alleen lekker, maar ook dus een stuk veiligheid. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten tijdens het zoeken naar een klamboe. Het verschilt namelijk per land tegen wat voor insecten je moet beschermen, en ook zitten er verschillen in de klamboes. Dus wat is nou het handigst om mee te nemen?

Waar ga je heen?

Klinkt misschien heel simpel, maar het is daadwerkelijk wel een van de belangrijkste vragen die je jezelf kan stellen. Want insecten verschillen een hele hoop over de verschillende continenten. Dit zorgt er voor dat je nooit een universele klamboe kan hebben, en dus specifiek moet kijken naar wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld in de noordelijke continenten is de knut actief. Een heel klein insect, wat betekent dat je dus ook hele kleine gaatjes moet hebben zodat hij er niet doorheen kan komen. Zuidelijke continenten daar in tegen, zal je juist veel lastig worden gevallen door muggen. Hiervoor heb je een klamboe nodig die geïmpregneerd is. Dit is iets wat de muggen zal afweren om door je klamboe heen proberen te bijten. Want ja, dat zullen ze inderdaad gaan proberen als je klamboe niet geïmpregneerd hebt. 

Niet te moeilijk, en niet te groot

 Je wilt natuurlijk wel je klamboe op kunnen zetten als je eenmaal op je locatie bent aangekomen. Daarvoor is het handig om op een paar dingetjes te letten. Zo moet je natuurlijk niet een ontzettend grote klamboe kopen als je bijvoorbeeld maar in je eentje bent. Is een beetje nutteloos, want een kleine werkt even goed. Er zijn uiteraard verschillende maten klamboe, waar je dan even goed op moet letten. Ook hebben klamboes verschillende ophangsystemen, en die kunnen ook best flink verschillen. Zorg ervoor dat je er eentje krijgt die je ook daadwerkelijk kan ophangen op jouw locatie. Check dus van te voren even, hoe jouw overnachtingsplek eruit ziet. Zo weet je zeker dat je de klamboe ook daadwerkelijk kan gebruiken, en je niet helemaal lek geprikt gaat worden door de muggen. Want dat is meestal toch wel een kleine domper op je vakantie!