Waarom is een elektrische keuring verplicht?

12-02-2018

Wil jij je woning verkopen, je elektrische installatie uitbreiden, of is de keuring van je elektriciteit alweer 25 jaar geleden? Hoog tijd om een elektrische keuring uit te laten voeren. In België moet de elektrische installatie verplicht gekeurd worden om de 25 jaar. Daarnaast zijn er nog bepaalde momenten waarop de elektrische keuring verplicht is. Om het wat duidelijker te maken, vatten we de regels in dit artikel nog een keertje samen!

 
Wil jij je woning verkopen, je elektrische installatie uitbreiden, of is de keuring van je elektriciteit alweer 25 jaar geleden?
Foto: OCB

Levensgevaarlijk

Waarom moet je nu een elektrische keuring laten uitvoeren? Wel, wist je dat één op de drie branden in België ontstaat door elektrische mankementen? Dit kan komen door een overbelasting van de stroomkring, maar ook door slecht geïsoleerde kabels of defecte contacten. Door de elektrische installatie te keuren, lopen jij en je gezin dus veel minder risico op brand. Daarnaast kan het ook zijn dat je zelf merkt dat er iets aan de hand is. Springen de zekeringen regelmatig? Of geven elektrische toestellen snel de geest? Ja, jouw elektrische installatie is aan controle toe. Doordat we de laatste jaren veel meer elektrische toestellen gebruiken, is het soms nodig om je elektriciteit te upgraden. Het belang van de juiste elektriciteitskabels en differentieelschakelaars is dus erg groot!

Technische informatie

Ben je niet zeker dat jij een elektrische keuring moet laten uitvoeren? We zetten de informatie voor je op een rijtje.

 

Heb je een elektrische installatie in dienst gesteld voor 1 oktober 1981? De elektrische installatie moet gekeurd worden bij belangrijke wijzigingen of uitbreidingen. Er dient ook een keuring te gebeuren bij elke aanvraag tot verzwaring. En ga je het huis verkopen? De keuring is nodig. Er bestaat maar een uitzondering op de regel: als je over een gelijkvormigheidsverslag gebaseerd op het A.R.E.I. beschikt, is de keuring niet nodig. Waak zeker over de veiligheid van de installatie en grijp tijdig in wanneer je problemen opmerkt.

Heb je een elektrische installatie in dienst gesteld voor 1 oktober 1981?
Foto: OCB
Is jouw elektrische installatie pas in dienst gesteld na 1 oktober 1981? Je hebt een elektriciteitskeuring nodig wanneer de installatie wordt aangesloten op het net. Ook bij belangrijke wijzigingen of uitbreidingen van de installatie moet je een keuring laten uitvoeren. Daarnaast moet de elektriciteit gekeurd worden bij een verzwaring van de bestaande aansluiting. Is de installatie niet in orde? In dit geval moet de keuring binnen de 12 maanden in orde gebracht worden. En ja, om de 25 jaar moet de installatie opnieuw gekeurd worden.
 
Je hebt een elektriciteitskeuring nodig wanneer de installatie wordt aangesloten op het net.
Foto: OCB

Keuring bij verkoop

Wie mag de keuring uitvoeren? Alleen erkende controleorganismen. De controleur kijkt de elektrische installatie volledig na en maakt een keuringsverslag op. Dit attest wordt bij de verkoopakte toegevoegd. Heb je dit niet? Dan gaat de verkoop niet door. Maar vergis je niet, bij een negatief keuringsverslag is er geen probleem. De keuring moet gewoon uitgevoerd worden. Let wel op dat je binnen de 18 maanden na de datum van de verkoop de installatie opnieuw moet laten keuren. Zijn de werken nog niet klaar? Vraag dan uitstel bij de FOD Economie.

De controleur kijkt de elektrische installatie volledig na en maakt een keuringsverslag op.
Foto: OCB

Hoe verloopt de elektrische keuring?

Zoals je al gelezen hebt, moet je voor een keuring van de elektrische installatie beroep doen op een erkend controleorganisme. Zij moeten in het bezit zijn van een Belac-accreditatie. De keuring start in de ruimte waar je elektriciteitskast hangt. Heb je documenten nodig? Ja. Zorg zeker dat het eendraadsschema en het situatieschema klaar liggen. Alleen als je die twee documenten kan voorleggen, kan je een positief attest krijgen voor de elektrische keuring. Ben je niet zeker waar je deze documenten kan vinden? De installateur heeft deze opgesteld. Bij installaties na 1 januari 2007 moet je trouwens ook de EAN-code kunnen voorleggen. Dit is een 18-cijferige code die je terugvindt op je factuur van de energieleverancier. De code geeft aan wanneer de installatie officieel is aangesloten.

 
Zoals je al gelezen hebt, moet je voor een keuring van de elektrische installatie beroep doen op een erkend controleorganisme.
Foto: OCB
Na het controleren van de papieren kijkt de keurder je elektriciteitskast na. Als dit in orde is, checkt de expert de volledige woning. Hij staat hier stil bij belemmeringen van stopcontacten, maar ook bij de veiligheid van het gebruikte materiaal. Tot slot worden ook de elektriciteitsdraden gecheckt en wordt er gekeken naar zaken die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Zo heeft hij extra aandacht voor vochtige ruimtes, want deze spelen een grote rol in het keuringsattest. Brand en elektrocutie vermijden, is natuurlijk het hoofddoel!
 
Na het controleren van de papieren kijkt de keurder je elektriciteitskast na.
Foto: OCB
Heb jij binnenkort een elektrische keuring nodig? Denk dan zeker eens aan OCB. Deze keuringsspecialist is dé partner die jij nodig hebt voor al je huishoudelijke keuringen. Na een bezoekje en het keuringsverslag van een OCB-specialist voel jij je meteen veilig in je woning. En bij extra vragen over elektrische keuring ben je bij hen altijd welkom!