Energiezuinig door de winter? Check!

21-09-2017

Ai nee, de winter staat alweer voor de deur. Hoog tijd dus om je voor te bereiden, want als we de weerberichten mogen geloven, wordt het weer een koude periode. Maar geen nood, wij houden ons warm binnen! Vergeet niet dat ongeveer 70% van je energiekosten naar de verwarming gaan. En net daarom geven we je graag wat tips om energiezuinig door de winter te gaan!

 

If you saw a heatwave, would you wave back?

Onze eerste tip lijkt gemakkelijk, maar wordt vaak vergeten: stel je temperatuur af per kamer. In de badkamer mag het gerust wat warmer zijn, maar een warme slaapkamer is dan weer niet aan te raden. Zet ook ’s nachts je verwarming lager, of gewoon af. En als je niet thuis bent, doe je gewoon hetzelfde. Wist je dat je trouwens 7% kan je besparen op je energierekening door je verwarming een graadje lager te zetten?

Onze eerste tip lijkt gemakkelijk, maar wordt vaak vergeten: stel je temperatuur af per kamer.

Here comes the sun

De zon schijnt voor iedereen! En ook tijdens de wintermaanden biedt ze ons nog een beetje warmte. Spreekt voor zich dat je hier dan van moet profiteren. Doe de gordijnen zo vroeg mogelijk open en zorg dat de stralen naar binnen kunnen komen. ’s Nachts doe je eerder het omgekeerde: rolluiken naar beneden, gordijnen toe, en zorgen dat de warmte binnen blijft. Brr…

Doe de gordijnen zo vroeg mogelijk open en zorg dat de stralen naar binnen kunnen komen.

A regular shower? Count me in!

Om nog wat extra te besparen, kan je het bad laten voor wat het is. Een badje nemen, kan misschien wel erg deugd doen, maar het verbruikt veel meer water dan een douche. Zo gebruik je gemiddeld 30 à 40 liter water tijdens een snelle douche. Bij een bad loopt dit verbruik al op tot 100 à 120 liter. Van een verschil gesproken! Maar hey, als je echt een badje wil nemen, go for it! Gewoon met mate(n). ;-)

Een badje nemen, kan misschien wel erg deugd doen, maar het verbruikt veel meer water dan een douche.

Move with the wind

Feit: winterwind is koud. Gebruik daarom tochtrollen aan deuren die in connectie staan met the outdoors. Aan je vensters kan je kiezen voor tochtbanden. Kortom: zorg ervoor dat er geen wind kan binnenkomen. Heb je een brievenbus aan je deur? Zorg dan dat deze goed sluit. Bovendien hou je best de ramen en deuren dicht wanneer de verwarming draait. Wil je ’s nachts je kamer verluchten? Zet de radiator dan af en zet je raam op een kier. Overdag gelden dezelfde regels! :-)

Aan je vensters kan je kiezen voor tochtbanden.

High maintenance

Last but not least: laat je ketel onderhouden! Wanneer je dit niet doet, kan er roetaanslag ophopen waardoor het rendement van de ketel zal dalen. Een jaarlijkse reiniging is dan ook aan te raden. Doe dit niet zelf, maar laat een expert langskomen. Waarom? Je krijgt een certificaat voor je brandverzekering, en het is gewoon wettelijk verplicht. Ontlucht ook zeker je radiatoren en ga er regelmatig een keertje over met een stofdoek.

Last but not least: laat je ketel onderhouden! Wanneer je dit niet doet, kan er roetaanslag ophopen waardoor het rendement van de ketel zal dalen.
Ziezo; jij bent klaar voor de winter! Of toch niet? Is jouw ketel nog niet gecontroleerd? Of wil je nog snel je oude ketel laten vervangen om energie (en centjes) te besparen? Geen probleem. Een mailtje of een telefoontje naar Eddy Agten bvba in Heppen en je zit weer helemaal safe!