Op verlof? Laat je woning veilig achter!

01-08-2017

Ga jij binnenkort nog op vakantie? YES! Je kijkt er waarschijnlijk al een tijdje naar uit. Maar vergeet je ook het leven in België niet? Voordat je op vakantie vertrekt, zijn er namelijk enkele dingen waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je woning veilig achterblijft. En daar helpen wij je graag mee!

 

Vrienden en familie optrommelen

Een naaste buur is beter dan een verre vriend. Feit. Vraag dus zeker aan je buren om een oogje in het zeil te houden wanneer jij van de zon ligt te genieten. Hang geen briefje aan je deur dat je niet thuis bent, zo nodig je ongewenste bezoekers uit. En woont er een vriend/vriendin in de buurt? Check. Kijk hen dan eens lief aan en vraag of ze de brievenbus willen komen leegmaken!

Vraag dus zeker aan je buren om een oogje in het zeil te houden wanneer jij van de zon ligt te genieten.

Energie besparen

Bekijk ook zeker je verwarmingsinstallatie voordat je op reis vertrekt. Zijn er lekkages? Is de gaskraan dicht? Zet de verwarming een graadje lager (of zet ze zelfs gewoon uit); zo zal je energie besparen! En oh ja, vergeet ook niet alle brandbare materialen op een afstandje te plaatsen van eventuele warmtebronnen. Better safe than sorry!

En oh ja, vergeet ook niet alle brandbare materialen op een afstandje te plaatsen van eventuele warmtebronnen.

Domotica to the rescue!

De beste tip? Post niet op social media dat je op vakantie bent. Jawel, ook inbrekers gebruiken deze kanalen om te controleren waar zij hun slag kunnen slaan. Hoewel je niet thuis bent, kan je ervoor zorgen dat het wel zo lijkt. En daar komt domotica goed van pas! Heb je een alarm? Schakel dit dan zeker in. Stel ook een tijdschakelaar in zodat de verlichting tussen bepaalde uren aan gaat. Zo geef je een signaal aan de buitenwereld dat je wel in je huis bent, terwijl je stiekem uren op het strand vertoeft.

Zo geef je een signaal aan de buitenwereld dat je wel in je huis bent, terwijl je stiekem uren op het strand vertoeft.

Elektriciteitscheck!

Net als de verwarmingsketel moet je ook het elektriciteitscircuit even controleren. Werken de differentieelschakelaars wel? En werkt de inbraak- en brandmeldapparatuur? Verder mag je alle elektrische apparaten uitschakelen, met uitzondering van de ijskast en de diepvriezer natuurlijk. Doof bovendien alle lampen zonder tijdschakelaar. En trek stekkers uit die niet gebruikt zullen worden! ;-)

Verder mag je alle elektrische apparaten uitschakelen, met uitzondering van de ijskast en de diepvriezer natuurlijk.

Bescherm uw bezittingen

Haal de sleutels van de ramen en de deuren. Noteer ook nog even de serienummers van je belangrijke items, zoals je laptop of de auto. Heb je dit gedaan? Check! Dan mag je deze spullen nu wegsteken. Oké, je auto kan je misschien niet helemaal verbergen, maar je juwelen, laptops, of andere kostbaarheden kan je wel verstoppen. Heb je een safe? Helemaal top! En laat ook buiten niets rondslingeren. Nee, zelfs tuingereedschap kan je beter wegsteken.

Haal de sleutels van de ramen en de deuren.

Voilà, jij weet weer helemaal wat je moet doen voordat je op verlof vertrekt! Zie je het controleren van de verwarmingsinstallatie en je elektriciteitsvoorzieningen niet zitten? Tromgeroffel: HALLO OCB. Zij nemen dit taakje graag van je over. Zo weet je zeker dat alles in orde is en kan jij binnenkort onbezorgd genieten van een lekkere cocktail op het strand. Veel plezier!