Zo verwarm jij jouw woning het best!

20-11-2017

Meer dan ooit staan mensen stil bij de impact van hun leefwijze op het milieu. Tegenwoordig wordt dan ook vaak gekozen voor verwarming die werkt op hernieuwbare energie. Er zijn natuurlijk verschillende energiebronnen waaruit je kan kiezen om je woning te verwarmen, maar welke vorm is nu het meest ideaal? Wij sommen de voor- en nadelen van de courantste brandstoffen voor je op, zodat jij dit herfstseizoen zorgeloos kan genieten van een zalig (en voordelig) verwarmde woning!

 

Aardgas

Aardgas blijft met stip op nummer één de meest gebruikte energiebron om je woning te verwarmen, en dit om diverse redenen: zo is het een comfortabele energiebron omdat je er geen opslagplaats voor nodig hebt en je vrijblijvend kan afnemen via een meter. Op die manier kan je je energiekosten beter spreiden. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van een fossiele brandstof, je geen grote voorraad kan inkopen op het moment dat de prijzen laag staan en dat er leidingen moeten liggen in de straat.

Aardgas blijft met stip op nummer één de meest gebruikte energiebron om je woning te verwarmen, en dit om diverse redenen: zo is het een comfortabele energiebron omdat je er geen opslagplaats voor nodig hebt en je vrijblijvend kan afnemen.

Propaangastank

Maar dat laatste hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. Voor mensen die namelijk te ver verwijderd wonen van het aardgasnetwerk, bestaat de mogelijkheid om een boven- of ondergrondse propaangastank te laten installeren. Je geniet van dezelfde voordelen als bij aardgas en zowel het gebruik als de plaatsing van de leidingen zijn gelijklopend. Een propaangastank heeft wel meer ruimte nodig om geplaatst te worden zodat bepaalde wettelijke afstanden ten opzichte van de woning en de terreingrenzen kunnen behouden worden. De levering van propaangas gebeurt bij de leverancier van wie je de gastank huurt; hij zal dan ook zorgen voor de nodige controles en onderhoud zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken!

Een propaangastank heeft wel meer ruimte nodig om geplaatst te worden zodat bepaalde wettelijke afstanden ten opzichte van de woning en de terreingrenzen kunnen behouden worden.

Mazout of stookolie

Stookolie of mazout is een fossiele brandstof in vloeibare vorm die je eveneens kan opslaan in een boven- of ondergrondse tank. Het grootste voordeel van stookolie is dat je zelf kan kiezen wanneer en aan welke prijs je de tank laat vullen omdat je onafhankelijk bent van de leverancier. Maar aan het gebruik van mazout is altijd een ecologisch risico verbonden: zo kan een mazouttank gaan lekken met een dure bodemsanering tot gevolg. Steeds meer mensen laten hun vervuilende of verouderde mazoutbrander dan ook vervangen door een moderne gascondensatieketel.

Het grootste voordeel van stookolie is dat je zelf kan kiezen wanneer en aan welke prijs je de tank laat vullen omdat je onafhankelijk bent van de leverancier.

Elektriciteit, warmtepompen of zonnepanelen

Elektriciteit was lange tijd één van de duurste energiebronnen om je woning te verwarmen. Sinds de komst van zonnepanelen, strengere isolatienormen en steeds duurder wordende fossiele brandstoffen, is elektriciteit opnieuw aan een opmars bezig. Warmtepompen werken bijvoorbeeld uitsluitend op elektriciteit, maar vergeleken met de alternatieven blijft elektriciteit duur om dezelfde gevoelstemperatuur te verkrijgen in je woning. Ook van zonnepanelen kan je in ons koud Belgiëlandje helaas niet het ganse jaar door optimaal genieten. Vaak worden deze warmtebronnen dan ook gebruikt met een ondersteunende maatregel zoals aardgas of gas in tanks.

Sinds de komst van zonnepanelen, strengere isolatienormen en steeds duurder wordende fossiele brandstoffen, is elektriciteit opnieuw aan een opmars bezig.
Zijn wij erin geslaagd om jou wat meer wegwijs te maken in de verschillende mogelijkheden om jouw woning te verwarmen? Leg je oor dan eens te luister bij Antargaz: zij zijn specialist in aardgas en gas in tanks en hebben zowel voor particulieren als voor bedrijven de juiste energie-oplossingen!