Geef je woning een zen interieur

19-04-2018
Een opgeruimd huis weerspiegelt een opgeruimde geest. Bij een zen interieur staat alles dan ook in het teken van harmonie en rust. Openheid en eenheid met de natuur zijn de kernwaarden voor een geslaagd zen interieur. Wij sommen de voornaamste kenmerken voor je op.

 

Ruimte en licht

Bij zen interieurs gaan ruimte en licht hand in hand. Er wordt zoveel mogelijk met open ruimtes en natuurlijke lichtinval gewerkt. Bij dit type interieur zie je dan ook vaak hoge ramen die tot aan de vloer reiken waardoor het buitengevoel naar binnen wordt gehaald. Veel aparte, kleine ruimtes en smalle gangetjes zijn bij deze woonstijl uit den boze. Om diepte te verkrijgen in het interieur worden glazen wanden, trappen of houten kolommen gebruikt.

 
Er wordt zoveel mogelijk met open ruimtes en natuurlijke lichtinval gewerkt.
Foto: Froy

Less is more

Less is more is dé kernregel die geldt bij een zen inrichting. Zen is dan ook de kunst van het weglaten. Minimalisme staat voorop. Vermijd dus schreeuwerige meubels of veel accessoires, maar ga voor strakke lijnen en geometrische vormen. Typerend voor deze woonstijl zijn grote, lage ligbanken in natuurlijke materialen en ook opbergruimte is onmisbaar: alles moet zoveel mogelijk worden opgeborgen.

 
Vermijd dus schreeuwerige meubels of veel accessoires, maar ga voor strakke lijnen en geometrische vormen.
Foto: Style files

Lichte natuurtinten

Om de kenmerkende rustige, harmonieuze sfeer in huis te krijgen, wordt gebruik gemaakt van zachte natuurtinten. Denk aan groen- en bruintinten in combinatie met beige, wit en grijs. Zelfs de meubels zijn idealiter in gedekte, lichte tinten. Richt je woning in met ledermaterialen, riet, bamboe, hout en zijde voor een totale zen-beleving.

 
Om de kenmerkende rustige, harmonieuze sfeer in huis te krijgen, wordt gebruik gemaakt van zachte natuurtinten.
Foto: Gallery Airows

De natuur in huis

Natuurlijke elementen staan synoniem voor een zen interieur. Aziatische planten zoals bamboe of een bonsaiplant kunnen niet ontbreken in deze inrichting: ze geven je interieur een rustige uitstraling. Aziatisch Bamboe-hout kan trouwens perfect worden gebruikt in je interieur voor raamdecoratie, afscheidingen of verlichting.

 
Natuurlijke elementen staan synoniem voor een zen interieur.
Foto: Futurist Architecture